Vleermuiskasten.nl van start!

Op woensdag 25 mei opent de Utrechtse Wethouder Kees Geldof de landelijke Vleermuiskastendatabase. Deze online database zorgt dat de vele vrijwilligers en professionals die in Nederland de vleermuiskasten ophangen en controleren, op een eenduidige manier gegevens verzamelen, beheren en delen.

 

Samen vleermuizen vinden

Vleermuiskasten worden steeds populairder. Veel mensen vinden ze leuk om aan de gevel van hun huis te hangen en zo vleermuizen woningruimte te bieden. Maar ze worden steeds meer door natuurliefhebbers ontdekt als middel om overdag onderzoek te kunnen doen aan deze nachtactieve diertjes. Vaak worden door een lokale groep natuurliefhebbers vleermuiskasten opgehangen en gecontroleerd op vleermuizen. Zo krijgen zij een goed beeld van de vleermuissoorten in een gebied. De nieuwe vleermuiskastendatabase is bedoeld om het die groepen makkelijker te maken gezamelijk de gedane waarnemingen te beheren en te delen.

 

 

Effectiever kasten plaatsen

Vleermuiskasten worden ook ingezet als vervangende woonruimte, als een gebouw met daarin wonende vleermuizen moet worden gesloopt of gerenoveerd (“mitigatie”, verplicht door de Flora- en faunawet). Maar hoe hangt men ze het beste op, hoe hoe snel worden ze bezet, en maakt het uit welke kast in een bepaalde situatie wordt gebruikt? Met het bij elkaar brengen van veel waarnemingen is het mogelijk te bepalen wat die succesfactoren van een vleermuiskast zijn. Door een beter begrip van deze succesfactoren kan het geld dat ingezet wordt voor mitigerende maatregelen voor de beschermde vleermuizen effectiever worden besteed. Waardevolle informatie voor vele bouwprojecten, bosbouwprojecten en natuurontwikkelingsprojecten!

 

Initiatief

Het idee voor het opzetten van deze database is ontstaan op het eerste Europese vleermuiskasten symposium in 2012 in Utrecht. De database is een initiatief van Erik Korsten, Thijs Bosch, Johannes Regelink, Jasja Dekker, Zoogdiervereniging, de Gemeente Utrecht en BatLife Europe. De database is tot realisatie gekomen dankzij de financiële bijdrage van NLBIF en 9 gemeenten: Amersfoort, Bergen (NH), Ede, Eindhoven, Groningen, Purmerend, Tilburg, Utrecht en Zoetermeer.

 

Reacties

Beste, ik heb een verkeerde gebruikersnaam deze wil ik graag veranderen. Ik heb me net aangemeld om dat er hier omzettend veel vleermuizen zijn en ik graag een handje bij wil dragen. Maar nu komt steeds de verkeerde naam naar voren pagrick dit moet Patrick zijn hoe verander ik dit.

Mei  2020    in  Mierlo  opgehangen    vleermuiskast  type  Boshamer    en  kleine   Bolle  kasten.

Ben  nu  bezig  met  een  4  kamer  kraamkast   45x80 cm ( Bathouse      Builder's  handbook )   en ga  ook  type  Kent      maken..  Ik  ga  vleermuiskasten hangen

bij  een   prive  tuin   in  natuurgebied  Sang   en  Goorkens  in  Mierlo   en  in  Geldrop     riool overstort   terrein   bij  de  Kievit.     Ik  heb  toestemming   van  de  grondeigenaren.

Groet  Hans  Schrader   

Goedemorgen,

Misschien ligt het aan mij, maar ik kan niet vinden hoe en waar ik kan kan zoeken of er op een bepaalde locatie of in een bepaalde stad vleermuiskasten hangen en waar die dan hangen.

Kan iemand mij helpen?

 

Met vriendelijke groet,

Dyonne