Praktijk Examen

Voor het behalen van het felbegeerde rijbewijs moet je tijdens het praktijkexamen aan de examinator laten zien dat jij een verantwoorde en besluitvaardige bestuuder bent.

Je kunt jouw praktijkexamen aanvragen op de rijschool. Hiervoor moet je NOVA machtigen middels jouw DigiD op mijn.cbr.nl. Ook moet je daar je gezondheidsverklaring voor het CBR invullen. Vervolgens vul je de aanvraagkaart in op de rijschool. Het praktijkexamen wordt in overleg met jou en jouw instructeur gepland. De datum en alle andere informatie ontvang je altijd per e-mail.

Het praktijkexamen wordt afgenomen vanaf het CBR te Nijmegen. Let op dat je tijdens jouw praktijkexamen een geldig legitimatiebewijs moet kunnen aantonen en in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat. De examinator rijdt met jou een examenroute van maximaal 55 minuten in de regio Nijmegen. Hierbij kan alles wat jij geleerd hebt, zoals clusteropdrachten en bijzondere verrichtingen, aan bod komen.

Vóór het praktijkexamen is er ook een mogelijkheid om eerst een Tussen Tijdse Toets (TTT) af te leggen. Voor deze toets moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat en de eerste drie modules inclusief de bijzondere verrichtingen behandeld hebben. Als je slaagt voor de Tussen Tijdse Toets, krijg je vrijstelling van de bijzondere verrichtingen tijdens jouw praktijkexamen. Nog een voordeel is misschien nog wel dat je de hele spanning van het praktijkexamen al een keer meegemaakt hebt.

Voor leerlingen met faalangst biedt het CBR ook specifieke faalangstexamens aan. De examinator is hiervoor speciaal opgeleid. Tijdens dit examen krijg je meer tijd en heb je de mogelijkheid om time-outs te nemen.