Motorrijbewijs

Motorrijden is voor velen een geliefde hobby. Of je nou wilt motorrijden om in het weekend te gaan touren of om de motor als vast vervoersmiddel te gebruiken, bij Nova verkeersopleidingen leer je wat veilig motorrijden is!

Om het motorrijbewijs te behalen moet je twee praktijkonderdelen en een theorie-onderdeel voltooien. Je begint met het onderdeel AVB oftewel Voertuigbeheersing op het oefenterrein en vervolgens ga je de weg op voor het onderdeel AVD oftewel Verkeersdeelneming. Voor dit laatste onderdeel moet je het theoriecertificaat behalen.

Nova Verkeersopleidingen! biedt voor elk praktijkonderdeel basispakketten aan die in overleg met de instructeur uitgebreid kunnen worden. De voortgang van elke rijles wordt in een lesboekje bijgehouden.

Vanaf juli 2017 gelden de volgende regels voor het rijbewijs A:

Categorie A1 (lichte motor)

Dit rijbewijs kun je halen vanaf 18 jaar. Je mag beginnen met motorrijlessen vanaf 17 jaar. De praktijkexamens bestaan uit de onderdelen AVB en AVD. Theorie-examen mag je halen vanaf 17 jaar.

Categorie A2 (middelzware motor)

Vanaf 20 jaar kun je rechtstreeks starten met dit rijbewijs. De praktijkexamens bestaan uit de onderdelen AVB en AVD. Ben je al minimaal 2 jaar in het bezit van het motorrijbewijs A1, dan hoeft alleen het praktijkexamen AVD behaald te worden. Minimaal 2 jaar na het behalen van het motorrijbewijs A2 mag je het rijbewijs A oftewel de zware categorie halen. Daarvoor hoeft dan alleen het examen AVD gedaan te worden.

Categorie A (zware motor)

Als je 2 jaar een rijbewijs A2 hebt, kun je het rijbewijs A halen vanaf 22 jaar. Het praktijkexamen bestaat uit het onderdeel AVD.

Je kunt het rijbewijs A ook rechtstreeks halen vanaf 21 jaar met Code 80 beperking. Deze vervalt vanzelf na 2 jaar. De praktijkexamens bestaan dan uit de onderdelen AVB en AVD.