Praktijk Examen

Voor het behalen van je motorrijbewijs, moet je eerst twee praktijkexamens afleggen. Namelijk het examen AVB oftewel het certificaat Voertuigbeheersing en het examen AVD oftewel Verkeersdeelneming.

De praktijkexamens bestaan uit de onderdelen:

  • Praktijkexamen deel 1 AVB (voertuigbeheersing): dit wordt getoetst door middel van de bijzondere verrichtingen.
  • Praktijkexamen deel 2 AVD (verkeersdeelneming): dit wordt getoetst door middel van het rijden van een route. Om het examen AVD af te kunnen leggen, moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat.

Het examen AVB wordt afgenomen bij het CBR te Arnhem op het terrein van de Gelredome en het examen AVD vanaf het CBR te Nijmegen. Voor beide examens geldt dat een geldig legitimatiebewijs en een geldig theoriecertificaat aantoonbaar moet zijn.

Vanaf 19 januari 2013 kun je je praktijkexamen in 3 verschillende categorieën afleggen, afhankelijk van je leeftijd:

  • Categorie A1 (lichte motor): dit rijbewijs kun je halen vanaf 18 jaar. Je mag beginnen met motorrijlessen vanaf 17 jaar. De praktijkexamens bestaan uit de onderdelen AVB en AVD.
  • Categorie A2 (middelzware motor): als je 2 jaar een rijbewijs A1 hebt, kun je het rijbewijs A2 halen vanaf 20 jaar. Het praktijkexamen bestaat uit het onderdeel AVD.
  • Categorie A (zware motor): als je 2 jaar een rijbewijs A2 hebt, kun je het rijbewijs A halen vanaf 22 jaar. Het praktijkexamen bestaat uit het onderdeel AVD. Je kunt het rijbewijs A ook rechtstreeks halen vanaf 24 jaar. De praktijkexamens bestaan dan uit de onderdelen AVB en AVD.