Praktijk Examen

Voor het behalen van je motorrijbewijs, moet je eerst twee praktijkexamens afleggen. Namelijk het examen AVB oftewel het certificaat Voertuigbeheersing en het examen AVD oftewel Verkeersdeelneming.

De praktijkexamens bestaan uit de onderdelen:

  • Praktijkexamen deel 1 AVB (voertuigbeheersing): dit wordt getoetst door middel van de bijzondere verrichtingen.
  • Praktijkexamen deel 2 AVD (verkeersdeelneming): dit wordt getoetst door middel van het rijden van een route. Om het examen AVD af te kunnen leggen, moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat.

Het examen AVB wordt afgenomen bij het CBR te Arnhem op het terrein van de Gelredome en het examen AVD vanaf het CBR te Nijmegen. Voor beide examens geldt dat een geldig legitimatiebewijs en een geldig theoriecertificaat aantoonbaar moet zijn.

Vanaf juli 2017 gelden de volgende regels voor het rijbewijs A:

Categorie A1 (lichte motor)

Dit rijbewijs kun je halen vanaf 18 jaar. Je mag beginnen met motorrijlessen vanaf 17 jaar. De praktijkexamens bestaan uit de onderdelen AVB en AVD. Theorie-examen mag je halen vanaf 17 jaar.

Categorie A2 (middelzware motor)

Vanaf 20 jaar kun je rechtstreeks starten met dit rijbewijs. De praktijkexamens bestaan uit de onderdelen AVB en AVD. Ben je al minimaal 2 jaar in het bezit van het motorrijbewijs A1, dan hoeft alleen het praktijkexamen AVD behaald te worden. Minimaal 2 jaar na het behalen van het motorrijbewijs A2 mag je het rijbewijs A oftewel de zware categorie halen. Daarvoor hoeft dan alleen het examen AVD gedaan te worden.

Categorie A (zware motor)

Als je 2 jaar een rijbewijs A2 hebt, kun je het rijbewijs A halen vanaf 22 jaar. Het praktijkexamen bestaat uit het onderdeel AVD.

Je kunt het rijbewijs A ook rechtstreeks halen vanaf 21 jaar met Code 80 beperking. Deze vervalt vanzelf na 2 jaar. De praktijkexamens bestaan dan uit de onderdelen AVB en AVD.